Biznis

Iza kulisa: Kada želiš, trebaš Baumit!

Iza kulisa: Kada želiš, trebaš Baumit!

Ideja je ta koja je našu (i vašu) agenciju Marketing & Living ponijela na jedno nesvakidašnje putovanje. Potreba klijenta, partnera je ta koja nas je prethodno potaknula: —trebamo nešto dugoročno i kontinuirano, što nije kratkog vijeka. A u ovoj godini stavljamo u fokus fasade! —Da, i sam nisam ljubitelj kratkoročnih rješenja, to mi super odgovara, složio sam se u sebi.

Piše: Amer Pašić, Author, Marketing Strategist; CEO Marketing & Living; “I am helping brands and organizations to become more vibrant.

U fazi istraživanja, doživio sam mind-blowing saznanje – Baumit je brend s ogromnom paletom proizvoda koja pokriva raznovrsne potrebe kupaca (većina nas nije svjesna širine asortimana i premium kvalitete), dok posmatra samo dugoročna i najbolja rješenja. Da, to je pravi materijal za storytelling! Kakva poslastica za marketare.

Ideja je rođena: dom kao vječna inspiracija

Postavljam sebi i timu pitanje, šta sve trebamo za lijep, ugodan, siguran i ekonomičan dom? —Paa, ovako, trebamo zemljište, al’ baš da je dobar i prostran „plac“, zatim…hm. Ee, da, fakat trebamo dobre majstore, prave. Zatim, izbor kvalitetnih materijala, neophodnih za dobru izvedbu također je ključan. Al’ moramo to sve na kraju upakirati onda u dobru fasadu, jer ne bi imalo smisla. Da, fasada je ljepotica, završnica dizajna, ali i najava okretanja trajnim rješenjima – uštedama energije i manje CO2. To nas kupce stavlja na stranu ekoloških i održivih rješenja. Kada je fasada u pitanju, onda tu nema dileme – jednostavno trebamo Baumit! To je to! Idemo raditi!

Glavni OOH vizual, početak kampanje, april 2024.

Otvorili smo kampanju sa spotom, birajući autentični ambijent, objekte u izgradnji i svakako zanimljive aktere koji će ovo dostojno iznijeti. Željeli smo da sve izgleda čisto i „pod konac“, aktuelno, kao što i brend Baumit naprosto jeste i komunicira. Sve je sinulo još kod bijelih Baumit odijela, majstorskih, i prateće opreme, koja je u svakom svom detalju komunicirala posvećenost onoga ko je to sve lijepo prvo dizajnirao u glavi, pa prenio na tekstil. Baš sve po brandbooku!

Screenshoot iz spota “Kada želiš, trebaš Baumit”

Hajde da to začinimo malo s emocijama, pa i satirom u spotu, da bude i edukativno, zanimljivo  i zabavno publici? Zašto da ne! To je onaj lijepi mix koji preporučuje content marketing strategija i pravac, pa uvodi i šîri storytelling/pripovijedanje kao krila naše poruke. A poruka je jasna. Možeš željeti „ovo ili ono“, ali kada želiš kuću jednostavno trebaš Baumit rješenja!

Kada želiš, trebaš Baumit!

Krovni vizual na društvenim mrežama

Krovni slogan kampanje u 2024. godini, „Kada želiš, trebaš Baumit“ objedinjuje osim fasade i sve potrebe glede izgradnje i očuvanja savršenog doma, onog koji će nam pružiti najljepše trenutke i uspomene.

Kada maštamo o tome kako bi izgledao naš idealan dom, vidimo ga mirnim i tihim mjestom za savršeni odmor, okupanog suncem i toplim bojama, ali jednako i prostorom ispunjenog grajom i osmijesima najmilijih, mjestom druženja s našim prijateljima.

Jednostavno, vidimo ga prostorom u kojem svi nama dragi ljudi uživaju i osjećaju se ugodno u svakom trenutku. A onda smo i mi ispunjeni zadovoljstvom. Osjećamo se nekako potpunim i sretnim, zar ne?

Idemo kreirati taj životni prostor zajedno! Kada nešto poželiš, tu smo za tebe!

Kada želiš, trebaš Baumit!

– copy, isječak iz prve objave na društvenim mrežama

I tako, povezujemo sve one emotivne, funkcionalne i materijalne potrebe kupaca u jednu super zanimljivu priču, u kojoj su oni glavni akteri. Nastavljamo da komuniciramo globalnu misiju i viziju kompanije i brenda Baumit, koja stavlja kupca, a potom održiva i ekološka rješenja za sve nas u fokus.

Za kraj, pogledajte najavni spot te pratite Baumit web i društvene mreže za više.

***