Život

Proljetna ishrana za produktivnost i vitalnost

Proljetna ishrana za produktivnost i vitalnost

Kao nutricionista, često istražujem kako se sezonska promjena može iskoristiti za poboljšanje zdravlja i performansi. Proljeće je vrijeme obnove, i pruža nam priliku da preispitamo svoje prehrambene navike kako bismo podržali naše ciljeve u poslovnom svijetu. U ovom članku, istražujemo kako se proljetna ishrana može koristiti kao alat za povećanje produktivnosti i vitalnosti kod poslovnih ljudi.

Piše: Amela Ivković O’Reilly, dipl. nutricionista, član udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije te kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije, nutricionista.ba

Proljetna sezonska ishrana

Proljeće donosi sa sobom bogatstvo svježeg voća i povrća. Ovo je vrijeme kada možemo maksimalno iskoristiti hranjive sastojke koje nam nudi priroda. Preporučujem svojim klijentima da se okrenu lokalno uzgojenim namirnicama, poput jagoda, šparoga i mladog luka, kako bi dobili potrebne vitamine, minerale i antioksidante koji podržavaju opće zdravlje.

Ovo je vrijeme kada možemo maksimalno iskoristiti hranjive sastojke koje nam nudi priroda.

Mentalna snaga kroz ishranu

Zahtjevi savremenog poslovnog svijeta zahtijevaju visoku mentalnu snagu i fokus. Kao nutricionista, naglašavam važnost omega-3 masnih kiselina za kognitivnu funkciju. Preporučujem svojim klijentima da uključe hranu bogatu ovim hranjivim sastojcima, poput srdela, skuše, oraha i lanenog sjemena, u svoju proljetnu ishranu kako bi podržali mentalnu jasnoću i koncentraciju.

Istraživanje 1: Studija objavljena u časopisu “Nutrients” 2023. godine pokazala je da redovna konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može poboljšati kognitivne funkcije i mentalno zdravlje kod poslovnih profesionalaca.

Hidratacija za efikasnost

Topliji dani mogu dovesti do veće potrebe za hidratacijom. Kao nutricionista, podsjećam svoje klijente da redovito konzumiraju vodu tokom dana kako bi održali optimalnu hidrataciju. Preporučujem dodavanje svježeg voća ili biljnih dodataka u vodu kako bi poboljšali ukus i potaknuli unos tečnosti.

…podsjećam svoje klijente da redovito konzumiraju vodu tokom dana kako bi održali optimalnu hidrataciju.

 

Planiranje obroka za veću produktivnost

Planiranje obroka je ključno za održavanje zdravih prehrambenih navika, posebno u dinamičnom poslovnom okruženju. Kao nutricionista, savjetujem svojim klijentima da unaprijed planiraju obroke i pripreme zdrave opcije koje će podržati njihove ciljeve u poslu. To uključuje pripremu obroka kod kuće i izbjegavanje impulsivnih kupovina brze hrane.

Istraživanje 2: Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Occupational and Environmental Medicine” 2022. godine, redovno planiranje obroka povezano je s poboljšanom produktivnošću i smanjenjem stresa kod zaposlenika.

Istraživanje 3: Studija provedena na Harvard Business Schoolu 2024. godine otkrila je da zaposlenici koji prakticiraju zdrave prehrambene navike, uključujući konzumaciju sezonskog voća i povrća, imaju veću radnu efikasnost i zadovoljstvo poslom.

Kao nutricionista, vjerujem da proljetna ishrana može biti ključni faktor u poboljšanju produktivnosti i vitalnosti kod poslovnih ljudi. Kroz fokus na sezonsku ishranu, mentalnu snagu, hidrataciju i planiranje obroka, možemo podržati naše ciljeve u poslu i osigurati da budemo na vrhuncu performansi. Integracija ovih savjeta u svakodnevni život može donijeti značajne beneficije za zdravlje i dobrobit.

***

Naslovnica / Image by 8photo on Freepik