Biznis U fokusu

Rebrand odmah ili za dva kvartala, pitanje je sada!?

Rebrand odmah ili za dva kvartala, pitanje je sada!?

Ne znam kako je s vama, al’ meni je dosta teško pričati o sebi. No, da bih napisala ovaj članak, osjećam da vam trebam razotkriti dio sebe.

Posljednje dvije godine imala sam osjećaj da sjedim u jakom bolidu (samo nebo zna, da volim brze automobile i motore … sada kad su mi djeca odrasla, mogu to javno priznati), spremnik goriva mi je pun, imam želju za vožnjom i znam voziti vraški brzo, al’ stojim na mjestu… Da prevedem to u moju brand situaciju: 

„Ja“ sam si bila ok i savršena, kada sam bila „u projektu“ i davala od sebe sve, dizajnirajući vizuale i strategije za moje klijente. Poslije završenih projekata oni cvatu, a ja se osjećam „ko uvela ruža“. Priča ne staje tu. Povrh toga, moje kampanje i komunikacija u medijima za moju vlastitu promociju nije imala „ooompf“ kao nekada. Da bude kapa puna, ni moj mi se logo više nije sviđao… ni boje, ni moja web stranica, ni ime branda.

Piše: Lana Stojan Zavašnik, designer & brand strategists, “I am forming unignorable brands for impact focused leaders in B2B Tech & Industry, Business Consulting & Support Services“, Lana is FormingBrands

Znate onu staru uzrečicu, da si valja „naliti čistoga vina“ … e pa, evo mene, kako točim: u poslu sam 25 + godina i moj brand više nije odražavao tko sam i kamo idem. Trebala sam promjenu od temelja.

Želja za nečim novim obično znači da smo prerasli ono staro, da smo prerasli sebe.

U želji za promjenom, često želimo potpuni makeover svega; da se „iznova izmislimo“, transformiramo i u potpunosti preoblikujemo način na koji poslujemo ili ti potpuni rebrand. A ponekad je dovoljan diskretni „faceliftić“, kako bi stvari ostale svježe i energične ili ti osvježenje branda.

Što od toga je pravo rješenje za vas? Gdje početi?

Koje sve opcije postoje? I koja je pobogu razlika između rebranda (ili ti „potpune prenove branda“ i osvježenja branda?

‘Ajmo polako, korak po korak…  

I kod rebrenda, prvi je korak pronaći osnovni problem

Bez identificiranja osnovnog problema, nećete daleko stići. Valja znati koji je pravi razlog „nemira“. To je zapravo jedini načini, da suvereno napredujete prema svojim ciljevima. To može biti mučan proces, a možete ga pretvoriti u „lov na blago“ – blago je u tom slučaju razumijevanje samoga sebe i situacije u kojoj se nalazite sa svojim brandom. Kvaka s blagom jest, da je dobro sakriveno, pa se nemojte iznenaditi, ako bude put do odgovora vijugav.  Samo hrabro i ustrajno! Znam, nije to jednostavno… pogotovo kada dnevne obaveze i posao zahtijevaju od vas dobar dio dana. No, ne posustajte. Na kraju vas čeka nagrada – vaš brand, koji će zablistati u osvježenom ruhu i sjesti u srca vaše publike.

Da biste došli do „blaga“ i srži problema, pripremila sam vam „ček listu za renoviranje branda“ (registrirajte mail u M&L newsletter bazi ovdje i stiže vam u inbox check lista). Uz pomoć pitanja koja vas tamo čekaju, pronalaženja „blaga“ to jest, srži problema, bit će strukturirano i time jednostavnije. Krenite i napravite vlastiti mini brend audit, da vidite u kakvoj je kondiciji vaš brend.

Korak 2:  Koje je opcija prava za nas – rebrand ili osvježenje branda?

Ako ste u ček listi na pitanja 1-3 odgovorili negativno – ili na njih niste ni znali odgovoriti, to znači, da trebate detaljno pregledati temelje vašeg branda i razmotriti kako ih renovirati – u tom slučaju je pravi odabir REBRANDING.

Ako ste na pitanja 4-6 odgovorili negativno, to se može riješiti manjim zahvatima, s OSVJEŽENJEM brenda. Kod osvježenja branda fokusiramo se na vaše adute, vaše „super moći“ (o njima ću pisati idući put) i kako ih nadograditi.

Odgovori na pitanja 7-8 pokazuju što vi mislite da funkcionira, a što ne.

„Ček lista za renoviranje branda“ razotkrila nam je osnovni problem, i sada možemo početi odlučivati hoćemo li brand u potpunosti preoblikovati – rebrandirati, ili ćemo samo učiniti „facelift“ –   osvježiti brend.

Kako izgleda rebranding u praksi?   

Opcija potpune prenove branda ili ti rebranding  

Cilj rebrandinga je utjecati na percepciju klijenta na to kako doživljava vaš brand i vas kao firmu. Rebrandingom se marka revitalizira i ponovno prilagođava onome što klijent očekuje.

Zašto bi željeli potpuno promijeniti izgled branda i uložiti u rebranding strategiju?

1. Vaš brand više ne govori vašoj publici tako da ga ona čuje 

Procijenite koliko su izgled vašeg branda i poruke suvremeni, te koliko su relevantni za smjer u kojem se razvijate. Ono što je funkcioniralo prije 5, 10, 15 godina, vjerojatno vam danas više ne služi (znam, da meni nije) – vi niste isti, vaši kupci nisu isti. Je li uopće moguće da se vaš brand razvija u tempu koji očekujete?

2. Možda ste se prestrukturirali – spajanje / akvizicija / prodaja / promjena poslovnog modela 

Sve to može dovesti do promjene smjera razvoja i rasta, a često i do drugačijeg poslovnog modela. Neka vaši klijenti razumiju što sada predstavljate. Možda se trebate repozicionirati unutar svoje branše? Možda trebate preispitati svoju viziju?

3. Vaša konkurencija raste 

Biti prvi u svojoj niši ima svoje prednosti. Ali tu poziciju treba održavati. To je moguće samo ako se vaš brand razvija i prati događanja u branši – jer konkurencija ne spava.

4. Vi rastete 

Cilj je da vaš brand bude veći od vas (od firme). Ako u budućnosti očekujete rast firme ili prestrukturiranje poslovanja, bilo zbog spajanja, stvaranja nove linije proizvoda ili marketinških kampanja, važno je dobro razmisliti o svojoj marki.

Što sve može uključivati rebranding?

  • Analizu vašeg “Zašto”, misije i vrijednosti, vaših jedinstvenih prednosti i osobnosti branda;
  • Analizu i osvježenje brand strategije;
  • Analizu kako koristite komunikacijske kanale i što radite na točkama kontakta sa svojim klijentima;
  • Obnovu cjelokupnog grafičkog (vizualnog) izgleda branda, tona obraćanja i načina na koji se pojavljujete na tržištu.

Vrste rebrandinga

Vraćamo se korijenima (ili ti back-to-the-basics)

Bitno je pronaći svoju bit… suštinu vaše organizacije i ponovo otkriti što vas pokreće.  To se ne može uraditi brzo – nema instant metode. Valja razgovarati s ključnim zaposlenicima, prikupiti informacije o problemima, vašim super moćima, kulturi poduzeća i vrijednostima u timu. 

Nova strategija branda, izjava o misiji, novo pozicioniranje, manifesti itd.

To je iznimno teško raditi „in house“ i sami – mogu vam to potvrditi iz prve ruke; da nemam toliko iskustva, na toj bi etapi klonula sa svojim rebrandom. Nađite brand stratega s iskustvom. Tu dionicu odrađujemo na radionicama, s ključnim zaposlenicima  firme, od prodaje, marketinga, razvoja proizvoda, do proizvodnje i vlasnika i vodećih u firmi. Aktivno i kreativno tražimo odgovore na ta duboka i vrlo intimna pitanja.

Novi identitet branda i sustav marketing komunikacije

Nova strategija branda jeste temelj za novu vizualnu i verbalnu komunikaciju. To podrazumijeva dizajn logotipa i brandbooka, nove promotivne materijale, svježe poruke, redizajnirani vizualni sustav i preoblikovani marketinški plan. Sve to je potrebno kako bi firma i brand napredovali.

Rezultati koje možete očekivati kod rebrandinga

Rebranding (potpuna preinaka/prenova branda) može biti ludo dobro rješenje za firme i brandove, koji spavaju i stagniraju, ali samo pod uvjetom da se provede ispravno i profesionalno. Ako se provede pogrešno, to može biti “autogol” – jednom riječju: opasno.

Strategija rebrandinga zahtijeva veliku predanost od strane firme, solidan budžet i dovoljno vremena; od strane brand stratega i dizajnera pak stručnost i kreativnost. Rebranding nije “mala stvar”. Nije dobro (da ne kažem opasno) zaustaviti se usred posla ili, što je još gore, prepustiti se panici zbog nedostatka jasnoće. Vrlo lako možete postati zarobljeni u nedovršenoj budućnosti i nedosljednoj sadašnjosti. To znači da se borite za razlikovanje na konkurentnom tržištu, da vam je izazov nadahnuti i motivirati zaposlenike i da niste usklađeni sa svojim klijentima.

Zašto rebranding?

• Pomoći će vam oblikovati protokole i načine na koji se pojavljujete i predstavljate na tržištu;

• Promijenit će to kako vas vide vaši klijenti, kako doživljavaju vašu ponudu i način poslovanja;

• Pomoći će vam izgraditi brand, njegovu strukturu i viziju kako izgleda budućnost za vaš brand, dovoljno ambicioznu da vam omogući rast koji želite i zaslužujete.

Vrijeme je za odluku… i akciju

Koja opcija je prava za vas?  Osvježenje brenda ili rebranding? Činjenica je da se mora svaki brand prilagoditi tržištu i mijenjati se u skladu s njegovim ritmom. To iziskuje stalni rad (na sebi), koji nikada ne prestaje.

Svijet ne staje, neprestano se razvija, ljudi i društvo također – bilo bi utopijski očekivati da se brandovi ne moraju mijenjati.

Istina je da opseg i tempo promjena u potpunosti ovise o vama. Koliko, kada i kako često ćete se mijenjati – o tome odlučujete sami. Osvježenje branda može poboljšati imidž i percepciju branda koji je već u osnovi jak i čvrst. Ako imate solidnu bazu lojalnih, stalnih klijenata, osvježenje branda može vam pomoći da ostanete konkurentni. Međutim, ako osjećate da su temelji klimavi i da baza nije dovoljno jaka, tada vam rebranding pomaže izvršiti promjenu kako biste mogli (gotovo) krenuti ispočetka. Svojim klijentima ćete donositi ponekad ista rješenja, ali će vrijednost biti veća, a način na koji to radite drugačiji i korisniku prilagođeniji.

Koliko daleko trebate ići da biste transformirali svoj brand? Jeste li spremni “spustiti ručnu i krenuti neotkrivenom cestom” i početi se mijenjati? Kako znate, da ste spremni? E pa… ako vam je pun kufer, kad vas „stisne“ svaki put kad pogledate svoju web stranicu?  … kada duboko u sebi osjećate nelagodu kada treba podijeliti svoje posjetnice? … kada osjećate lagani grč u pleksusu kada pošaljete važnu ponudu potencijalnom klijentu, napisanu u Wordu? E tada. 

Bez brige – niste jedini s tim osjećajima; mnogi poduzetnici i firme osjećaju se tako, imaju slične strahove i postavljaju si slična pitanja!

Ali jedini ste, koji možete reći „dosta mi je! … odlučujem napraviti prvi korak”.

***

Naslovnica / Image by Author & AI generaterd by Freepik