Biznis

Tajna formula za prodaju preko društvenih mreža

Tajna formula za prodaju preko društvenih mreža

Prodaja preko društvenih mreža jedan je od najrasprostranjenijih kanala prodaje za većinu malih biznisa u Bosni i Hercegovini. Svakodnevne objave i akcijske cijene često su okidač za kupovinu. No, sa druge strane imamo i malo veće biznise koji sve češće žele iskoristiti potencijal društvenih mreža.

Piše: Elvedina Obuća, magistrica komunikologije, novinarka i social media manager, „Činim vam digitalni marketing dosta bližim”

Prošli mjesec mi se javio jedan klijent sa zanimljivim zahtjevom. Naime, rekao mi je da mu treba promocija na društvenim mrežama, a kada sam ga pitala šta mu je cilj rekao je za početak da ono što uloži u sponzorisanje vrati kroz prodaju eBooka. Ništa tu ne bi bilo toliko čudno da taj klijent nema stranicu na kojoj su kupljeni followeri i mjesecima na njoj ništa nije objavljeno. Interakcije sa publikom nema nikako, ali smatra da je sasvim normalno da ono što uloži u sponzorisanje odmah vrati kroz prodaju.

Prodaja preko društvenih mreža je dugotrajan proces u kojem gradite odnos sa vašom publikom…

Nažalost, to ne ide baš tako glatko. Društvene mreže nisu primarno kanal prodaje. Niti su univerzalni izlog za sve vrste proizvoda. Prodaja preko društvenih mreža je dugotrajan proces u kojem gradite odnos sa vašom publikom i nudite im svoj proizvod u pravom trenutku kada im je potreban.

Krenimo prvo od toga da ljudi najčešće ulaze na društvene mreže da predahnu, nasmiju se, saznaju nešto novo i pronađu inspiraciju. Rijetki su oni koji ciljano ulaze da nešto kupe. Ipak, ako vi kroz taj proces korisnicima pokažete svoj proizvod u pravom izdanju većina njih će ga kupiti.

Fotografija: Unsplash

Prodaja preko Facebooka i Instagrama

Ako želite da prodate svoj proizvod preko ovih platformi prvo razmislite da li je vaša ciljna skupina tu. Ukoliko jeste počnite da spremate zanimljivu kampanju. Kroz svoje objave ne treba da ljudima svaki dan govorite kupite, naručite jer vam ovo treba. Već upravo suprotno prvo izgradite povjerenje. Pokažite im kakav proizvod imate, zašto treba da izaberu baš vas i kako će im taj proizvod koristiti.

To možete raditi kroz zabavan i šaljiv sadržaj, informativan ili edukativan. Kada publika  počne da reaguje na vaše objave uključite i njih. Možete objaviti pitalice ili nagradnu igru. Kada publika počne da se interesuje za vaš proizvod idealno bi bilo da imate web stranicu koju ćete preko Pixela spojiti sa Facebookom. Ovaj alat će vam pomoći da pratite kampanje i pravilno targetirate kupce.

Još jedan dobar način za promociju i prodaju je saradnja sa influenserima, ali samo ako odaberete prave. Morate biti pažljivi, jer nisu svi influenseri za vašu promociju. Morate pronaći onog kojeg prati vaša ciljna skupina.

Fotografija: Unsplash

Čarobna formula za prodaju

Vjerujem da ste čitajući ovaj članak i sami dosad shvatili da čarobna formula za prodaju na društvenim mrežama ne postoji. Naravno, sa druge strane vi možete pronaći svoj način.

Samo nemojte misliti da će vam se odmah vratiti sav novac koji uložite u promociju. Meni to do sada nije nikada tako fukcionisalo, a ni mojim kolegama. Čak iako se odlučite da uzmete usluge agencije ili influensera ne mogu vam dati garanciju za prodaju. Moguće je dati neku okvirnu pretpostavku, ali tačnu brojku niko ne može znati unaprijed.

Pravite kampanje, testirajte i ne odustajte. Možda odmah nećete vratiti sve što uložite, ali će vam se to isplatiti. I zapamtite povjerenje i odnos sa vašim kupacima su najvažniji.

***

Naslovnica/image by Unsplash