Biznis

TikTok: 10 stvari koje trebate znati prije nego što počnete

TikTok: 10 stvari koje trebate znati prije nego što počnete

Tik Tok je postao globalni fenomen i jedna od najbrže rastućih digitalnih platformi na svijetu. S 1.5 milijarde aktivnih korisnika u 2024. godini, izrastao je u snažan komunikacijski alat u svijetu društvenih mreža. Ako razmišljate o korištenju Tik Toka za promociju vašeg brenda, pročitajte 10 ključnih stvari koje trebate znati prije nego što započnete.

1. UPOZNAJTE TIK TOK

TikTok je platforma za dijeljenje kratkih video sadržaja, koju je 2016. godine lansirala kineska kompanija Byte Dance. U kontekstu društvenih mreža, Tik Tok je i dalje svježa i atraktivna platforma koja nudi pristup velikoj i visoko angažiranoj bazi korisnika.

Piše: Maja Drnda, Marketing Manager, Intersport BH

TikTok oglašavanje se fundamentalno razlikuje od tradicionalnih formata oglašavanja, što znači da zahtijeva promišljenu strategiju i razumijevanje specifičnosti platforme. Prva i najvažnija razlika je priroda sadržaja: video snimci su kratki, dinamični i često vrlo vizualni ili informativni. Autentičnost privlači široku publiku, posebno mlađe generacije koje preferiraju brze i zabavne formate. Sadržaji koji su predugački, previše prodajni ili neprivlačni, nemaju velike šanse za uspjeh.

Naravno, potrebno vam je iskustvo iz prve ruke. Ako do sada niste, otvorite aplikaciju i  provedite neko vrijeme na njoj. Oprez: može biti zarazno!

Najbrža rastuća platforma u svijetu

2. KLJUČ USPJEHA: ALGORITAM

Tajna uspjeha Tik Toka leži u nenadmašnom algoritmu, koji je nauka za sebe. Razumijevanje osnova algoritma neophodno je za sve kreatore na platformi. Na osnovu hiljada podataka koje analizira, Tik Tok svakom korisniku priža jedinstvenu, hiperpersonalizovanu kolekciju videa koji se prikazuju na For You Pageu (FYP). Algoritam koristi podatke o tome kako korisnici reaguju na različite videe, uključujući lajkove, komentare, spašavanja i deljenja, kao i pretrage i postavke korisnika kao što su jezik i regija.

Zamislite TikTok FYP kao vaš lični TV kanal koji se u realnom vremenu prilagođava vašim interesima i navikama, čak i ako vas npr. zanima učenje jezika ptica ili #cleantok.  Nije čudo što TikTok korisnici provode u prosjeku 1,5 sati dnevno na aplikaciji!

3. PREDNOSTI

Pristup velikoj ciljnoj publici nudi jedinstvenu priliku brendovima da se predstave i dopru do velike i visoko angažirane, mlade publike. Iako je TikTok prvobitno bio popularan među tinejdžerima, sada se sve više koristi i od strane starijih korisnika. U 2023., 39% korisnika bilo je u dobi od 18-24 godine, dok su 33% bili u dobi od 25-34 godine, dok se 2024. značajno povećao udio starije publike.

Tik Tok u BIH ima preko milion korisnika u 2024. ali i rast od gotovo 50% u odnosu na godinu prije, dok ostale društvene mreže stagniraju. Izvor: Datareportal.

Visok nivo angažiranosti Korisnici TikTok-a provode dosta vremena na platformi aktivno se baveći sadržajem – lajkujući, komentirajući, dijeleći i stvarajući vlastite video zapise. Ovo stvara priliku za brendove da uspostave snažne i trajne veze sa svojom ciljnom publikom i širom zajednicom.

Kreativni potencijal platforme omogućava brendovima da se istaknu i privuku pažnju na načine koji nisu mogući na drugim društvenim mrežama. Stalne promjene, brze izmjene trendova, stalno evouliranje platforme zahtijeva od kreatora stalno prilagođavanje.

4. NEDOSTACI

– Kontroverze predstavljaju značajne izazove za TikTok kao platformu i mogu uticati na njegovo buduće poslovanje i reputaciju. Puno toga još nije regulirano: obrada i privatnost podataka, (po život) opasni viralni izazovi, širenje dezinformacija i  zabilježeni negativni uticaji na mentalno zdravlje.

Kratka trajnost sadržaja: TikTok je poznat po brzoj potrošnji i hiperprodukciji sadržaja, što može otežati brendovima da zadrže prepoznatljivost.

– Neprikladan sadržaj: Postoji rizik od stvaranja sadržaja koji može biti neprikladan ili neusklađen s vrijednostima brenda, što može negativno uticati na imidž.

Konkurencija: S obzirom na veliki broj generiranih sadržaja, pristunih brendova i influencera na platformi, isticanje i privlačenje pažnje korisnika postaje sve teže.

5. DA LI JE TIK TOK PRAVI IZBOR ZA VAŠ BREND?

Odluka o oglašavanju na TikTok-u trebala bi biti zasnovana na pažljivoj analizi i odgovorima na sljedeća pitanja:

Koji su vaši ciljevi? Ako ste fokusirani na povećanje vidljivosti, poticanje interakcija i stvaranje snažnog utiska kod korisnika, TikTok može biti vrlo efikasna platforma. Međutim, ako su vaši ciljevi više fokusirani na direktne konverzije, kao što je prodaja proizvoda, budite svjesni postizanje ovih ciljeva na TikTok-u može biti izazovnije u odnosu na druge platforme.

Da li je Vaša ciljna publika na toj platformi? Ako je vaša ciljna publika otvorena prema tehnološkim inovacijama, cijeni kreativnost i uživa u zabavnom sadržaju, TikTok može biti odlična prilika da doprete do ovih potrošača. Međutim, ako je vaša ciljna publika starija ili konzervativnija, vjerovatno je da su tradicionalnije platforme i mediji bolji za vaš brend.

Imate li potrebne resurse? TikTok zahtijeva visok nivo inovativnosti i kreativnosti. Korisnici na platformi kontinuirano očekuju atraktivan sadržaj, što podrazumijeva i kontinuirano investiranje vremena i resursa. Ako imate budžet za kreiranje jedinstvenih videa, saradnju s influencerima ili rekreiranje viralnih izazova, TikTok bi mogao biti pravi izbor. Međutim, ako imate ograničenja u pogledu redovnog kreiranja video sadržaja, svoje resurse usmjerite na tradicionalnije i manje zahtjevne oblike oglašavanja.

6. POSTAVITE CILJEVE

Postavite jasne ciljeve i standarde za svoj kanal. Odredite granice do kojih želite ići sa zabavom i trendovima. Konsultujte i angažujte stručnjake, agencije ili pojedince koji poznaju zakonitosti platforme. Pažljivo odaberite kreatore sadržaja i lica vašeg brenda, a pojedini brendovi mudro odabiru da umjesto otvaranja svog profila, oglašavanje povjere kanalima TikTok influencera.

Ne gubite svoje ciljeve iz vida, jer ćete u suprotnom podleći površnom i besciljnom lovu na krakotrajni viralni uspjeh, a to nije presudno za ukupnu vijednost kanala i image brenda.

7. PRVI KORACI

Kreiranje TikTok poslovnog računa je vaš prvi korak. Ova vrsta računa pruža pristup važnim alatima, uključujući analitiku i komercijalnu muzičku biblioteku.

Ako ne planirate, planirali ste neuspjeh.  Algoritam analizira vaš kanal na osnovu prvih nekoliko objavljenih videa i svrstava ga određenu kategoriju. Zato prije nego započenete, pažljivo osmislite sadržaj i produkciju. Iz iskustva savjetujem da ne učite na greškama svog kanala.

8. KREIRANJE SADRŽAJA #contentisking

Sadržaj na TikToku treba biti autentičan, kratak, dinamičan i privlačan. Ciljajte na videozapise između 15 do 60 sekundi koji brzo privlače pažnju (istražite šta znači TT hook). Uključite muziku, efekte i tekstualne natpise kako biste povećali angažman i uspješno prenijeli svoju poruku. Danas su sve više popularni edukativni i korisni sadržaji, tako da se ova platforma odlično može iskoristiti i za dijeljenje savjeta ili tutorijala, prikazivanje Vašeg brenda i zaposlenih iza scene, komunikaciju sa zajednicom…

Koristite trendove, oni su dinamična srž TikToka. Uključite se u popularne izazove ili koristite zvukove koji su u trendu kako biste povećali vidljivost. Pazite da trend bude usklađen s identitetom vašeg brenda i budite brzi, jer trendovi brzo prolaze. Posljedni veliki „demure“ trend je prošao za nekoliko dana.

Saradnja s influencerima može značajno povećati vaš doseg. Pojedini kreatori su intuitivno stekli povjerenje kod svoje publike i mogu predstaviti vaše proizvode na zanimljiv način. Pazite da partnerstva budu usklađena s vrijednostima vašeg brenda.

Dijeljenje sadržaja koji objavljujete na TikToku se pokazalo kao uspješna strategija za druge društvene mreže koje nastoje iskopirati uspjeh TT video formata i algoritma. To posebno važi za Instagram Reels i You Tube Shorts.

9. POSVEĆENOST USPJEHU

Društvene mreže su poput kućnih biljaka koje treba redovno zalijevati. Otvaranje profila brenda zahtijeva dugoročnu posvećenost, a TikTok je zahtijevan i dinamičan „ljubimac“. Dugoročno održavanje kanala zahtijeva stalno kreiranje, redovne objave, prilagodljivost, stalnu interakciju sa zajednicom.

Redovno objavljivanje je ključno za održavanje vidljivosti na TikToku. To ne mora biti svakodnevno, ali poželjno je da imate ustaljen ritam i kalendar objava, kako biste osigurali stalni tok videozapisa koji drže vašu publiku zainteresiranom.

Potičite interakciju. Angažman je vitalan na TikToku. Potičite gledatelje da komentiraju postavljanjem pitanja ili da podijele svoja mišljenja na kreativne načine, objavite video sa odgovorom na komentar, duet ili stitch. Što više interakcije vaši videozapisi dobiju, bolje će funkcionirati u algoritmu.

10. FLEKSIBILNOST

TikTok se neprekidno razvija; stoga je fleksibilnost u vašoj marketinškoj strategiji bitna. Eksperimentirajte s različitim vrstama sadržaja i budite u toku s promjenama platforme i novim trendovima kako biste održali svoj pristup svježim i relevantnim.

Iskoristite TikTokove analitičke alate za praćenje performansi vašeg sadržaja. Obratite pažnju na metrike poput pregleda, stopa angažmana i rasta pratilaca, kako biste usavršili svoju strategiju na osnovu onoga što najbolje funkcionira za vašu publiku.

POGLED U BUDUĆNOST

Budućnost TikToka izgleda obećavajuće, s brojnim trendovima i inovacijama koje će oblikovati njegov razvoj u narednim godinama. U svijetu je već dostupno plaćeno oglašavanje na TikToku, očekujemo da će u skoroj budućnosti biti dostupno i u BiH. Očekujemo i razvoj agencija specijaliziranih za administriranje TikTok profila kompanija, kreiranje sadržaja i angažiranje influencera.

TikTok postaje sve važnija platforma za pretraživanje, posebno među mlađim generacijama.

TikTok nastavlja da evoluira sa novim formatima sadržaja, uključujući shopping oglase i interaktivne funkcije kao što su ankete i izazovi. TikTok će nastaviti da bude barometar za popularne trendove, od muzike do mode i hrane. Kako TikTok uvodi nove opcije za e-trgovinu, brendovi će imati priliku da direktno prodaju proizvode putem platforme.

ZAKLJUČAK

Kvalitetno korištenje TikToka kao dijela vaše marketinške strategije može biti vrlo efikasno, posebno ako ciljate na mlađu publiku i želite povećati vidljivost i angažman. Ipak, važno je pristupiti ovoj platformi s jasnom strategijom i razumijevanjem specifičnih izazova koje ona donosi. Ako ste spremni na kreativnost i prilagodbu, TikTok može postati moćan alat za promociju vašeg brenda.

Bilo bi mi drago čuti Vaša mišljenja i razmijeniti iskustva na ovu temu.

Vidimo se na FYP!

***

Naslovnica / image by author at Canva