Život

Stigla je jesen! Vrijeme je za novo putovanje

Stigla je jesen! Vrijeme je za novo putovanje

Raskošne boje jeseni, ugodne temperature i želja za novim avanturama odličan su poziv za  pakovanje kofera. Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji i uživate u istraživanju gradova i zanimljive arhitekture, jesen je idealno vrijeme za putovanje.

Istina, ljeto je onaj period kada najviše volimo da se opustimo, ali čari jeseni svakako donose mnoštvo prilika za uživanja. A šoljica toplog čaja u nekom od šarmantnih evropskih gradova uvijek je dobra ideja!

Svakako, ne treba zanemariti ni činjenicu da su jesenska putovanja nešto jeftinija od ljetnih i onih pred novogodišnje praznike. Ukoliko ste već iskoristili godišnji odmor, uvijek možete isplanirati i kratka, vikend putovanja u susjedstvo.

Evo nekoliko ideja gdje putovati ove jeseni.

Piše: Azra Omerhodžić, dipl. komunikolog i specijalista za marketing

Zagreb

Zagrebačka katedrala; Izvor: Unsplash

Jedan od gradova u kojem se krije za svakoga ponešto. Većina znamenitosti su u centru grada, pa je idealno obići ih šetajući. Iz centra vrlo jednostavno dolazite na Gornji grad, gdje možete upoznati zanimljivu historiju ovog grada. U blizini je i crkva Sv. Marka, jedna od najstarijih građevina u Zagrebu. Ne zaboravite ni impresivnu zagrebačku katedralu.

Ne propustite vožnju Uspinjačom, koja povezuje Gornji i Donji grad, a najstarije je prijevozno sredstvo Zagrepčana. Kažu da dušu jednog grada možemo osjetiti na lokalnoj pijaci, pa se svakako uputite na Dolac.

Zrinjevac, Umjetnički paviljon, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava i Botanički vrt u jesen su zaista posebni, baš kao i Maksimir, najljepši zagrebački park. Zgrada Hrvatskog narodnog pozorišta iz 1895., godine svakako je vrijedna pažnje.

Ljubljana

Ljubljanica; Izvor: Unsplash

Ne tako daleko, a zanimljiva ljubiteljima kratkih putovanja je Ljubljana. Topla i ne tako velika krije mnoštvo atrakcija i prilika za istraživanje. Na prvom mjestu neka bude Ljubljanski grad, odnosno Ljubljanski dvorac kako biste glavni grad Slovenije doživjeli kao na dlanu. Ljubljanica, rijeka sedam imena, kako je nazivaju, može biti sljedeća na popisu i to obavezno uz vožnju brodom.

Tromostovlje, Prešernov trg, Ljubljana; Izvor: Unsplash

Zatim se uputite na Prešernov trg, centar ovog grada, gdje je i barokna franjevačka crkva Navještenja. Ljubljanski mostovi su zaista posebni, pa se uvijek možete uputiti u šetnju.

Verona

Arena u Veroni; Izvor: autorica

Za ljubitelje bogate historije, Verona je idealna lokacija ove jeseni. Ovaj italijanski grad, prepun kulturnih i historijskih znamenitosti zaista uvjerava da ćemo se ovdje vraćati. Za ispijanje kafe i uživanje u svakom trenutku prijedlog je Piazza delle Erbe, prelijepi trg poznat po živahnoj atmosferi. I ne zaboravite koliko je ovdje, baš kao i u cijeloj Italiji kultura ispijanja kafe važna.

Julijin balkon, Verona; Izvor: autorica

Za one romantične, kuća Romea i Julije obavezna je prilikom posjete Veroni. Museo di Castelvecchio srednjovjekovna tvrđava prava je zbirka građanske umjetnosti. Arena, amfiteatar na otvorenom uvijek je zanimljiv za posjetu.

München

Srce Bavarske i predivan grad s impresivnom kulturom i historijom. Dom je brojnim muzejima, poput Deutsches Museum i Alte Pinakothek. Marienplatz i Njemačka državna opera, zapanjuju svojom ljepotom i historijskom vrijednošću. Naravno, ukoliko već odlučite da ovo bude destinacija za vaše jesensko putovanje, možete birati datum kada se ovdje održava Oktoberfest, najveći pučki sajam na svijetu.

Minhen; Izvor: Unsplash

Iz Münchena je lako posjetiti prekrasne dvorce poput Neuschwansteina ili uživati u prirodnim ljepotama Bavarske. Zaljubljenici u fudbal svakako će rado htjeti obići Allianz Arenu. München je grad koji nudi mnogo više od samog onoga što se može vidjeti na površini, a svaka ulica priča svoju priču.

Barcelona

Ukoliko planirate da putujete malo dalje, neka odabir padne na Barcelonu – grad pun života. Antoni Gaudí je ostavio neizbrisiv trag, posebno sa Sagradom Familiom i Park Güell. Njegova jedinstvena djela su prava poslastica za oči.

Casa Batllo, Barcelona; Izvor: Unsplash

Ovaj grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušim bogat je muzejima, galerijama i historijskim znamenitostima. Tako da ne zaboravite posjetiti i Gotički kvart (Bari Gotik). Barcelona nudi prekrasne plaže gdje se uvijek možete opustiti i uživati u suncu. Camp Nou za vatrene navijače i mnogo raznolikosti za koje će vam svakako trebati nešto više dana.

Ipak, gdje god da odete ove jeseni, ne propustite probati gastronomske delicije, tradicionalnu kuhinju i maksimalno uživati u ljepoti svakog grada.

***

Naslovnica/image by Freepik