Biznis

Društvena odgovornost kompanija i moć riječi: nevidljivi, ali moćni utjecaj

Društvena odgovornost kompanija i moć riječi: nevidljivi, ali moćni utjecaj

U današnjem poslovnom svijetu, tema društvene odgovornosti često se povezuje s ekološkim inicijativama, humanitarnim akcijama i etičkim poslovanjem. Međutim, postoji jedan ključan, ali često zanemaren aspekt društvene odgovornosti koji zaslužuje našu pažnju – utjecaj jezika i ispravnog pisanja i komuniciranja na zajednicu. Ovaj tekst istražuje kako jasna, precizna i gramatički ispravna marketinška komunikacija u poslovnom kontekstu može imati dubok i dugotrajan utjecaj na društvo.

Piše: mr. sc. Lejla Bradić, KANPEKI – Marketing i moć riječi“Marketing ima snagu promijeniti živote, i stoga se mora koristiti za više od same prodaje”

Jeste li ikada razmišljali o tome kako jezik i pisana riječ mogu oblikovati društvo i zajednicu u kojoj poslujete?

Društvena odgovornost kompanija nije uvijek vidljiva, ali njeni učinci mogu biti dalekosežni. Ako čitate ovaj tekst, vjerojatno imate svoj biznis ili ste zaposleni u kompaniji gdje ova tema može imati značajan utjecaj na poslovni uspjeh i društvenu ulogu vašeg poslodavca.

Šta je to društvena odgovornost kompanija?

Mnoge kompanije u BiH prepoznale su važnost društveno odgovornog poslovanja. To se najčešće manifestira kroz donacije u humanitarne svrhe, ekološke inicijative, poboljšanje radnih uvjeta i druge hvalevrijedne aktivnosti koje doprinose zajednici u kojoj posluju. Međutim, društvena odgovornost ne mora biti formalna poslovna strategija; može uključivati i fleksibilne aktivnosti usmjerene na pozitivno djelovanje u društvu.

Korporativna društvena odgovornost (CSR) je širi i često formalniji pojam koji obuhvata strategije, prakse i politike koje kompanije primjenjuju kako bi bile društveno odgovorne. CSR inicijative uključuju brigu o okolišu, etičko poslovanje, doprinos zajednicama i poboljšanje radnih uvjeta.

Društvena odgovornost kompanija, iako se odnosi na slične ciljeve kao CSR, često uključuje širi spektar aktivnosti koje nisu nužno formalizirane kao dio poslovne strategije, ali su ipak ključne za dugoročni pozitivan utjecaj na zajednicu.

Kad je u pitanju društvena odgovornost kompanija prema zajednicama u kojima posluju (a uključujući i medije i političke aktere) postoji jedan oblik čiji učinci nisu odmah vidljivi. Međutim, uz kontinuirano ulaganje u ovu vrstu odgovornosti, zajednica dugoročno profitira, a kompanija dobiva atribut vrijednog društveno-odgovornog partnera.

Jezik kao oblik društvene odgovornosti

Izvor: Autor, Canva

Jedan od oblika društvene odgovornosti koji često ostaje nevidljiv, ali je zaista važan, odnosi se na jezik, tj. jezična pravila i norme. Kompanije koje ulažu u precizno i ispravno pisanje svojih marketinških materijala doprinose pismenosti i oblikovanju jezika zajednice u kojoj posluju.

Utjecaj ispravnog pisanja na brend i zajednicu

Cilj svake kompanije je da se istakne na konkurentnom tržištu kvalitetom svojih proizvoda i usluga, kao i inovativnim inicijativama koje doprinose dobrobiti društva. Jedan od načina da se dođe do ciljne publike i idealnog kupca jesu marketinške aktivnosti. Kroz komunikaciju putem web stranica, društvenih mreža, e-mail kampanja, blogova i PR članaka, kompanije ostavljaju fizički trag u svijesti kupaca.

Zato je od ključne važnosti da ti tekstovi budu napisani ispravno. Ispravnim pisanjem, kompanije ne samo da grade povjerenje i reputaciju, već i direktno utječu na jezične norme u društvu. Naša pisana riječ može oblikovati zajednicu u kojoj poslujemo.

Konkretni primjeri pozitivnog utjecaja

  1. Izgradnja povjerenja: Zamislite kompaniju koja redovno koristi neispravan jezik u svojim marketinškim materijalima. Takve greške mogu stvoriti utisak neozbiljnosti i nepouzdanosti, što ne samo da narušava imidž brenda, već može doprinijeti širenju jezičnih grešaka u svakodnevnoj komunikaciji. S druge strane, kompanije koje ulažu u ispravno pisanje pokazuju ozbiljnost i stručnost, što gradi povjerenje potrošača.
  2. Podrška jezičnoj pismenosti: Ako vaša kompanija koristi ispravan jezik i stil u svim marketinškim materijalima, doprinosite podizanju opće jezične pismenosti. Na primjer, ako kompanija uči svoje zaposlenike da pišu jasno i precizno, to može pozitivno utjecati na svakodnevnu komunikaciju i pismenost klijenata i potrošača.
  3. Inkluzivnost i raznolikost: Kompanije koje vode računa o raznolikosti i inkluzivnosti u svojim marketinškim tekstovima šalju snažnu poruku o poštovanju i jednakosti. Kroz pažljivo izrađene tekstove koji poštuju sve ciljne grupe, kompanije ne samo da grade pozitivan imidž, već i doprinose širenju pozitivnih jezičnih normi.

Kako postati društveno odgovorna kompanija kroz pisanje

Da biste se pozicionirali kao društveno odgovorna kompanija kroz pisanje svih vrsta marketinških tekstova, slijedite ove korake:

  • Investirajte u kvalitetne kreatore tekstova: Uložite u profesionalce koji razumiju važnost preciznog i ispravnog pisanja. To će vam pomoći da izbjegnete greške koje mogu negativno utjecati na vaš brend i zajednicu.
  • Promovirajte jezične standarde: Postavite interne standarde za pisanje koji uključuju pravilnu upotrebu jezika i stilova. Osigurajte da svi marketinški materijali budu pregledani i odobreni prije objavljivanja.
  • Edukacija i svijest: Organizirajte obuke za vaše zaposlenike o važnosti ispravnog pisanja i njegovom utjecaju na zajednicu. Ovo ne samo da poboljšava kvalitet vaših materijala, već i doprinosi općoj pismenosti.

Benefiti za zajednicu i kompaniju

Izvor: Autor, Canva

Pozitivan utjecaj na zajednicu: Kompanija koja ulaže u kvalitetne tekstove i angažira stručnjake koji će joj pomoći da unaprijedi svoj sadržaj pokazuje da joj je stalo do općeg obrazovanja i pismenosti zajednice u kojoj posluje. Ova praksa može pomoći u podizanju standarda pisanja i komunikacije, što koristi cijeloj zajednici.

Etika i transparentnost: Kroz angažman profesionalaca i fokus na ispravno pisanje, kompanija može povećati transparentnost i povjerenje potrošača. Ovo je posebno važno u industrijama gdje jasnoća i tačnost u komunikaciji mogu direktno utjecati na iskustvo i zadovoljstvo kupaca (tu prvenstveno mislim na pravne usluge, finansijske usluge, zdravstvo, tehničku industriju, obrazovanje, i sl.).

Promocija obrazovanja: Kompanije koje se bave unapređenjem jezične pismenosti doprinose širenju obrazovanja i pismenosti u društvu. Ova praksa može biti dio šire strategije društvene odgovornosti, koja uključuje različite aspekte utjecaja na zajednicu.

Pozitivan brend imidž: Angažman u društveno odgovornim praksama, poput poboljšanja pismenosti zajednice, može poboljšati imidž brenda. Potrošači cijene kompanije koje se brinu za društvo i aktivno doprinose njegovom razvoju.

Kreiranje dodatne vrijednosti: Ako kompanija svojim tekstovima doprinosi jezičnoj pismenosti, to može stvoriti dodatnu vrijednost za kupce i zajednicu. Kvalitetni tekstovi mogu poboljšati razumijevanje proizvoda, usluga i općih informacija, što povećava zadovoljstvo.

Konačno, ispravno pisanje marketinških tekstova nije samo poslovna odluka – to je moralna obaveza prema potrošačima i zajednici. Dok se suočavamo s izazovima koji proizlaze iz različitih izvora informacija, uključujući medije i političke aktere, jasno je da kvaliteta pisanja ima ključnu ulogu u oblikovanju društvene svijesti. Kroz primjenu principa društvene odgovornosti u pisanju, kompanije mogu stvoriti dugotrajan pozitivan utjecaj, gradeći povjerenje potrošača i doprinositi boljoj jezičnoj pismenosti. Ulaganje u kvalitetno pisanje doprinosi ne samo uspjehu vaše marketinške strategije, već i stvaranju održive poslovne budućnosti za sve.

Na kraju, završila bih citatom iz uvoda Praktikuma govornog jezika Jasminke Šipke, edukatorice interpretacije teksta na Federalnoj televiziji, koja je značajno utjecala na podizanje svijesti o važnosti standarda razgovornog jezika: “…poznavanje i posvećenost jeziku u Bosni i Hercegovini daleko su od dobrog.”

Iz svih navedenih razloga, upravo bi kompanije trebale biti jedan od pokretača društvene odgovornosti u ovom kontekstu, posebno u pogledu komunikacije putem pisanog jezika. Pisanje i izrada marketinških tekstova svakako su dio toga.

***

Naslovnica / image by Author