Biznis

Od planiranja do objavljivanja: Plan objava kao tajna uspjeha na društvenim mrežama

Od planiranja do objavljivanja: Plan objava kao tajna uspjeha na društvenim mrežama

Društvene mreže su odličan kanal za promociju malih biznisa. Još uvijek mali troškovi promocije su odlična prilika za male biznise da dopru do što većeg broja ljudi. No, uprkos mnogim prednostima koje društvene mreže nude malim biznisima, one su nedovoljno iskorištene.

Čest izgovor koji koriste vlasnici malih biznisa je to što kako kažu nemaju inspiraciju za objave. S druge strane, mnogi od njih bi počeli da objavljuju postove, ali ne znaju od čega da počnu.

Piše: Elvedina Obuća, magistrica komunikologije, novinarka, social media manager & content creator, „Činim vam digitalni marketing dosta bližim”

Iz mog dosadašnjeg iskustva najvažnije je krenuti i početi redovno objavljivati. I ne, ne morate imate profesionalne objave na samom početku. Najvažnije je da počnete redovno objavljivati.

Idealno bi bilo da krenete od pravljenja mjesečnog plana objava i da unaprijed planirate postove za mjesec dana. Na ovaj način ćete izbjeći mogućnost da kao izgovor koristite “Nemam vremena” ili “Ne znam šta da objavim”.

Izvor: swello, Unsplash

Kako se pravi mjesečni plan objava

Mjesečni plan objava napravite tako da odredite koliko postova želite objaviti u toku mjeseca. Idealan omjer za početak je od dvije do tri objave sedmično.

Ako nemate inspiraciju šta da objavite možete objave podijeliti u tri sekcije. Neka vam prva objava bude edukativnog karaktera. Možete edukovati svoje pratitelje o proizvodu ili usluzi koju nudite. Druga sekcija vam može biti predstavljanje nekog vašeg proizvoda. Objasnite pratiteljima zašto im treba baš vaš proizvod. I treća sekcija može biti usmjerena na vaše pratitelje. Pitajte ih za mišljenje o vašim proizvodima i onome što biste mogli unaprijediti. Također ako vam nedostaje inspiracije možete dodati i poneku inspirativnu objavu sa citatom. Pratitelji vole da dijele takve objave pa ćete povećati sebi reach.

Iste postove možete podijeliti na Facebooku i Instagramu. Nekada je potrebno samo da ih malo prilagodite. Tik Tok je drugačija platforma pa je tamo potrebno da kreirate specifičan sadržaj. U konačnici Tik Tok videe možete dijeliti i na Instagramu kao reels.

Izvor: unseen studio, Unsplash

Vaše objave na društvenim mrežama mogu biti postovi s fotografijama, vizualima, infografikama ili videima. Nemojte brinuti ako nemate budžet za dizajnera, uvijek možete koristiti Canvu ili neki drugi alat za pravljenje vizuala. Samo je važno da ne pretjerate s improvizacijom i da ne odskačete od svog vizuelnog identiteta.

Kada je u pitanju pisanje postova ni tu ne trebate biti Šekspir. Ukoliko imate urođen dar za pisanje iskoristite ga! S druge strane, ako niste nadareni za pisanje možete koristiti chat GPT i uz njegovu pomoć napisati jako dobre postove.

Kada napravite mjesečni plan objava, napišete postove i napravite vizuale samo vam još preostaje da zakažete objave. Nakon toga pratite algoritam objava i sponzorišite ih. Sretno!

***

Naslovnica / Image by jazmin quaynor from Unsplash