Biznis

Kakav lični brend gradi generacija Z i zašto to kompanijama treba biti važno?

Kakav lični brend gradi generacija Z i zašto to kompanijama treba biti važno?

Ako nije online, nije se desilo. Mnogo puta ćete čuti ovakve i slične komentare od mladih ljudi, bilo da je riječ o putovanju u neku egzotičnu zemlju, izlazak u najnoviji klub sa prijateljima, ili poslovno dostignuće. Bez obzira na naše godine, svi smo na neki način dio svijeta društvenih mreža kao profesionalci – bilo da ćemo o našim postignućima pisati mi, mediji, ili kompanije iz kojih dolazimo – činjenica je da će u online prostoru naš lični brend biti kreiran. Jedina je razlika u tome ko će ga kreirati: mi sami, ili oni koji pišu o nama. Kako ulogu online medija koristi generacija Z za kreiranje ličnog brenda i šta kao kompanije možemo naučiti od nje, pročitajte u nastavku.

Piše: Una Karabeg, marketinški stručnjak i konsultant s fokusom na internacionalno poslovanje, strateški razvoj i komunikaciju

Zašto i gdje svoj brend grade mladi profesionalci?

Tržište rada se mijenja svakim danom, a jedan od razloga su i nove tehnologije koje omogućavaju ljudskim resursima da brže pronađu idealne kandidate za otvorene poslovne prilike. Propratna i motivaciona pisma, CV u formatima poput Europassa nisu intuitivni načini mladim ljudima da demonstriraju svoje kvalitete talente i pokažu zašto su baš oni idealni za poziciju. Istina je i da su formati poput ovih, uz moderne alate generativne umjetne inteligencije, podložni manipulaciji – pojedinci mogu generisati izuzetno optimiziran sadržaj u samo par koraka, ali se i dalje postavlja pitanje: šta čini razliku u moru CV-eva čije kreiranje je potpomogla umjetna inteligencija? Činjenica je da su vremena kada su nas poslodavci i regruteri procjenjivali samo na osnovu pisane riječi stvar daleke prošlosti – društvene mreže imaju sve važniju ulogu, kao i video snimci potencijalnog kandidata čija je uloga da demonstriraju vjerodostojnost podataka dostupnih u CV-u i online.

Tu dolazi generacija Z, koja društvene mreže koristi kao prostor za online CV sa najaktuelnijim pojedinostima njihovog ličnog i profesionalnog života, platforme za jasno zagovaranje njihovih vrijednosti i slavljenje njihovih postignuća, zbog čega je sada izuzetno važno da kompanije komuniciraju svoje vrijednosti i prilike kako bi postale poželjne talentiranim mladim ljudima, prepoznaje Forbes (2023a). Istraživanje koja je sproveo Morning Consult (Briggs 2024) potvrđuju značaj ličnog brenda u očima generacije Z, gdje dvije trećine odraslih pripadnika generacije Z vjeruje da je izgradnja ličnog brenda važna, gdje je postavljanje video zapisa prepoznato kao jedna od najpopularnijih metoda promocije. Zanimljiv podatak iz ovog istraživanja je da tek 1 od 5 pripadnika generacije Z koristi LinkedIn kao platformu za izgradnju ličnog brenda; na prvom mjestu za izgradnju ličnog brenda online nalazi se Instagram, praćen YouTubeom i TikTokom – sve platforme koje daju prednost vizuelnom sadržaju u odnosu na pisani. Na četvrtom mjestu generacije Z nalazi se Facebook, koji je milenijalcima još uvijek na prvom mjestu, pokazuju rezultati pomenutog istraživanja.

Generacija Z komunicira svoje vrijednosti, vrline, nesavršenosti i autentičnost svakog dana na društvenim mrežama. Uz redovnu komunikaciju svojoj ciljanoj publici, bez obzira o kojoj društvenoj mreži je riječ, mladi mogu relativno lako kreirati lični brend koji žele da bude primijećen – kako od strane javnosti, tako i od strane potencijalnih poslodavaca, težeći kad tome da privuku pažnju kolektiva za koje su oni kao takvi „savršen pogodak“.

Šta kompanije mogu očekivati od mikro-influensera generacije Z?

Mladi koji su izgradili svoje lične profile na način da djeluju kao mikro-influenceri, mogu biti od velikog značaja kompanijama iz više razloga: uposlenici koji su mikro-influenceri mogu djelovati kao brend ambasadori kompanije i utjecati na povećan promet, ovisno o industriji i polju djelovanja. Ukoliko takvi pojedinci bilježe veliki broj pratitelja koji su ciljna skupina za zapošljavanje unutar kompanije, onda kompanija može privući još veći broj potencijalnih uposlenika i na taj način ostvariti jaču povezanost sa publikom.

Ipak, važno je da kompanija bude oprezna: Forbesovo (2023b) istraživanje pokazuje da su generaciji Z lične vrijednosti važnije od lojalnosti, naglašavajući da bi radije izabrali manje stabilan posao ili radili više poslova ukoliko im to donosi prilike za lični razvoj karijere nego ostali lojalni jednoj kompaniji na duži vremenski period. Velika je vjerovatnoća da će, u slučaju velikog sukoba vrijednosti između pojedinca i kompanije, u slučaju prekida radnog odnosa pojedinac koristiti platforme za dijeljenje svog negativnog iskustva sa kompanijom, o čemu je prije zasnivanja radnog odnosa važno strateški razmišljati unutar kompanije.

Jedno je sigurno – uloga online ličnog brenda nikad nije bila važnija. Generacija Z brine o kreiranju stabilnog ličnog brenda koji reflektuje njihove vrijednosti i želi biti dio kolektiva sa kojima te vrijednosti dijele. Za kompanije, ovakvi uposlenici predstavljaju mač sa dvije oštrice; iako su upravo oni jako često i top performeri, koji će svako postignuće unutar kompanije dijeliti na društvenim mrežama, važno je imati na umu da su im lične vrijednosti ipak prioritet. Kroz zapošljavanje i prepoznavanje mikro-influencera unutar kompanije, moguće je – uz pravu motivaciju i strategiju nagrađivanja prilagođenu takvim uposlenicima – ostvariti snažniju povezanost sa ciljanom publikom i razviti novu, intimniju sliku korporativnog brenda.

***

Naslovnica / image by Author

Reference

Briggs, E. (2024) How Americans feel about building their personal brands, Morning Consult. Available at: https://pro.morningconsult.com/analysis/personal-brands-important-gen-z-2024 (Accessed: 20 July 2024).

How members of gen Z are honing their ‘personal brand’ for success in the job market (2023a) Forbes India. Available at: https://www.forbesindia.com/article/lifes/how-members-of-gen-z-are-honing-their-personal-brand-for-success-in-the-job-market/83819/1 (Accessed: 20 July 2024).

How members of gen Z are honing their ‘personal brand’ for success in the job market (2023b) Forbes India. Available at: https://www.forbesindia.com/article/lifes/how-members-of-gen-z-are-honing-their-personal-brand-for-success-in-the-job-market/83819/1 (Accessed: 20 July 2024).