Biznis

Procedura stavljanja hemikalija na tržište Bosne i Hercegovine

Procedura stavljanja hemikalija na tržište Bosne i Hercegovine

Ako ste do sada pratili ono što pišem, znate da su propisi o hemikalijama u Bosni i Hercegovini kompleksni. Nije uvijek lako razumjeti koje obaveze je potrebno ispuniti za promet hemikalija. Zato ću danas napraviti kratki pregled obaveza koje definišu propisi o hemikalijama. A one nisu male.

Piše: Nina Pajović, savjetnik za hemikalije, BENS Consulting BiH, „Providing solutions for chemicals management.”

Postupak stavljanja hemikalija na tržište Republike Srpske

U Republici Srpskoj, hemikalije koje se proizvode ili uvoze iznad propisane donje granice moraju biti upisane u Inventar hemikalija koji vodi nadležni organ prije prvog uvoza. U tu svrhu potrebno je dostaviti propisanu dokumentaciju, uključujući bezbjednosno-tehnički list (BTL) i etiketu sa adekvatnim obilježavanjem opasnosti. Za neke kategorije hemikalija (npr. deterdženti, boje i lakovi) propisani su i dodatni zahtjevi.

Biocide, kao specifičnu kategoriju hemikalija regulisanu posebnim propisom, potrebno je registrovati za šta je pored BTL-a i adekvatne etikete potrebno dostaviti i dodatne dokaze, uključujući i testove efikasnosti. To podazumijeva dokazivanje da biocidni proizvod efikasno djeluje na ciljni organizam (npr. bakterije u slučaju sredstava za dezinfekciju).

Upis u Inventar hemikalija i registracija biocida, te priprema BTL-ova nisu jedino na šta treba pripaziti. Evo još nekih zahtjeva koje treba imati u vidu prije stavljanja hemikalija na tržište:

  • Na snazi je lista zabranjenih i ograničenih hemikalija koja je usklađivana sa Aneksom XVII REACH uredbe.
  • Definisan je spisak posebno zabrinjavajućih supstanci (SVHC hemikalije) koji je usklađivan sa Aneksom XIV REACH uredbe, kao i Kandidatski spisak.
  • Propisani su uslovi biorazgradljivosti za surfaktante u skladu sa Uredbom o deterdžentima.
  • Propisana su ograničenja isparljivih organskih jedinjenja (VOC) za boje i lakove u skladu sa Aneksom II Direktive o bojama.
  • Propisane su dozvoljene aktivne supstance za biocidne proizvode u skladu sa Uredbom o biocidima i implementacionim aktima.

Važno je napomenuti: usklađivanje sa navedenim EU propisima vrši se usvajanjem lokalnih propisa. Zbog različite dinamike, mogu postojati razlike u listama koje su na snazi lokalno u odnosu na one koje su na snazi u EU.

Kada su ispunjeni zahtjevi za pojedinačnu hemikaliju i kada je izvršen upis u Inventar hemikalija, promet je slobodan. Izuzetak postoji za hemikalije za koje su propisane dodatne obaveze kao što su dozvole za uvoz prekursora. Obavezno je i redovno godišnje izvještavanje o proizvodnji i prometu za sve hemikalije upisane u Inventar.

Postupak stavljanja hemikalija na tržište Federacije Bosne i Hercegovine

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno je potrebno pribaviti dozvolu samo za uvoz otrova – ograničenog broja hemikalija navedenih u važećim propisima. Ova obaveza se odnosi na uvoz pojedinačnih supstanci, ali i na hemijske proizvode – smješe koje sadrže regulisane supstance.

S obzirom na to da je Zakon o hemikalijama usvojen 2020. godine, u toku je izrada podzakonskih akata koji će definisati iste obaveze koje već postoje u Republici Srpskoj. Bitno je pravovremeno krenuti sa pripremama za nadolazeće obaveze kako bi se osigurala lagodna tranzicija na nova pravila bez uticaja na poslovanje.

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno ne postoje propisi o biocidima pa je takve proizvode potrebno posmatrati u kontekstu primjene propisa o otrovima: ako takvi proizvodi sadrže otrove, za njih je potrebno pribaviti propisane dozvole.

Dodatni zahtjevi za promet hemikalija

Za hemikalije koje se smatraju prekursorima za proizvodnju opojnih droga potrebno je pribaviti dozvolu za uvoz u skladu sa posebnim propisima. Ovaj zahtjev primjenjuje se u cijeloj Bosni i Hercegovini, bez obzira na sjedište uvoznika.

Pojačane carinske kontrole prilikom uvoza ovih i drugih strogo kontrolisanih hemikalija u prethodnim godinama pokazale su da veliki broj uvoznika nije upoznat sa obavezama koje su za hemikalije propisane u Bosni i Hercegovini. To dovodi do problema u realizaciji planiranog uvoza i to uglavnom onda kada je roba već stigla na granicu.

Zbog toga trpe klijenti čiji proizvodni proces zavisi od sirovine koja se uvozi ili čiji rad je na drugi način uslovljen kontinuiranim snabdijevanjem hemikalijama. Time se kompromituje lanac snabdijevanja, a pouzdanost je sigurno nešto što klijenti najviše cijene. Ne treba zanemariti ni troškove koje za sobom povlači otežan uvoz i carinjenje robe.

Prvi korak u poštovanju svih obaveza je adekvatna informisanost. Provjerite sve obaveze na vrijeme i blagovremeno planirajte troškove. Neka spremnost na ispunjavanje trenutnih i budućih obaveza iz propisa o hemikalijama bude vaša komparativna prednost.

***

Naslovnica/Image by flamm from Pixabay