Život

Planinarenjem do zdravlja

Planinarenjem do zdravlja

Prošle nedjelje sam provela pet nezaboravnih dana planinareći po Dolomitima, prešavši ukupno nevjerovatnih 47 kilometara. Dolomiti su dio italijanskih Alpa, a zaštićeni su kao UNESCO-ovo svjetsko naslijeđe zbog svoje izuzetne prirodne ljepote ali i geološke važnosti.

Piše: Amela Ivković O’Reilly, dipl. nutricionista, član udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije te kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije, nutricionista.ba

Planinarenje je jedna od najzdravijih aktivnosti za tijelo i um. Hodanje po izazovnim stazama sagorijeva oko 400-550 kalorija na sat, što je izuzetno korisno za kontrolu težine i smanjenje rizika od gojaznosti.

Jedna od najvažnijih prednosti planinarenja je poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Planinarenje jača srce i pluća, poboljšava cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak. Jedna od najvažnijih prednosti planinarenja je poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Jače srce može pumpati više krvi uz manje napora, što smanjuje pritisak na arterije. Ovo doprinosi smanjenju rizika od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Šetnja prirodom za prevenciju bolesti srca

Hodanje u prirodi također normalizuje nivoe holesterola, što je ključno za prevenciju bolesti srca i produženje životnog vijeka. Planinarenje još pomaže i kod povećanja gustine kostiju, što smanjuje rizik od osteoporoze. Aktivnost angažuje mnoge mišićne grupe, uključujući kvadricepse, hamstrings, kukove, listove, gluteuse i jezgro tijela. Upotreba trekking štapova dodatno aktivira mišiće ruku i ramena, a strmije staze pružaju intenzivniji trening za sve mišiće. Jedna od glavnih prednosti planinarenja je i poboljšanje ravnoteže, koordinacije i držanja. Navigacija kroz raznovrsne terene i prepreke poput kamenja dodatno jača ove aspekte.

Raznovrsni tereni za sve grupacije mišića, ravnotežu i koordinaciju

Planinarenje je kompleksna aktivnost koja kombinuje kardio, balans i dizanje tegova, što predstavlja veći izazov za naše tijelo. 

Mentalne prednosti planinarenja su podjednako značajne. Postoji priličan broj istraživanja koja dokazuju pozitivne efekte planinarenja na mentalno zdravlje. Planinarenje od samo 30 minuta može smanjiti nivoe stres hormona za čak 28%. Duže šetnje još više poboljšavaju fiziološke parametre povezane sa akutnim stresom, kao što su varijabilnost srčanog ritma i nivoi kortizola.

Planinarenje smanjuje anksioznost i depresiju, poboljšava kogniciju, funkciju pamćenja i vještine rješavanja problema.

Dolomiti – smirujući ambijent

Priroda nas inspiriše i omogućava nam da se povežemo s osjećajem čuda i divljenja, što doprinosi smanjenju osjećaja anksioznosti i depresije. Hodanje u prirodi pruža osjećaj mira i zadovoljstva, što je zapravo teško postići u urbanim sredinama. 

Pravilna ishrana za uspješno planinarenje

Kao nutricionista, smatram da je pravilna ishrana ključna za uspješno planinarenje. Potrebno je unositi dovoljno proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti kako bismo imali dovoljno energije za duge šetnje. Hidratacija je takođe veoma važna, posebno na velikim visinama gde je znojenje intenzivnije.

Tokom mog boravka u Dolomitima, uživala sam u raznovrsnim lokalnim specijalitetima koji su bogati nutrijentima i pružaju potrebnu energiju za planinarenje. Jedan od omiljenih obroka mi je bila čorba sa ječmom, mesom i povrćem, koja je bogata vlaknima i vitaminima, te palenta sa mesom, koja je odličan izvor proteina i ugljenih hidrata. 

Zdrave navike

Planinarenje također podstiče zdrav način života i navike. Boravak u prirodi nas motiviše da se više krećemo, jedemo zdravije i brinemo o svom tijelu. Povratak u svakodnevicu nakon planinarenja  donosi osjećaj osvježenja i motivacije za nastavak upražnjavanja zdravih navika.

Na kraju, planinarenje nije samo fizička aktivnost, već i duhovno iskustvo. Povezivanje s prirodom, istraživanje novih staza i uživanje u prelijepim pejzažima, pružaju osjećaj posebne ispunjenosti i sreće.

***

Slike/images by Author