Život

Kako odabrati pravu trenericu ili trenera?

Kako odabrati pravu trenericu ili trenera?

U prijašnjem tekstu, koji možete pročitati ovdje, klasificirao sam te istakao načine vježbanja, odnosno favorizirao funkcionalni trening kao najbolji i najsveobuhvatniji alat za kvalitetno „starenje“, naravno uz još neke dodatke. Da bismo upražnjavali funkcionalni trening, ako nismo trener, odnosno stručna osoba, i nije baš pametno da budemo ti koji si sami kreiramo i doziramo trening. Postoje različiti besplatni programi na društvenim mrežama ili programi koje možemo kupiti za par dolara, koje vam također toplo ne preporučujem.

Kako odabrati trenera? Definitivno ne postoji egzaktna formula za uspješan odabir nekoga ko će se baviti vašim zdravljem, ali postoje neke smjernice na koje možete obratiti pažnju, koje ću obuhvatiti ovim tekstom.

Piše: Goran Đekić, dipl. prof. kineziologije, fizioterapeut; bivši prvak svijeta u karateu; osnivač KK Olimp

Šta (ni)je presudno pri odabiru trenera           

Šta nisu presudne stvari za odabir trenera i šta treba izbjegavati? Definitivno da presudan nije broj pratilaca ili broj postova na društvenim mrežama, a posebno ne duhovitost sadržaja koji je plasiran na mrežama. Koliko je neko jak, dobar, dobro se osjeća ili kako radi, ne govori ono što objavljuje na društvenim mrežama, nego ono kako se njegovi klijenti zaista osjećaju.

Ne mora biti ni formalno zvanje nekada presudno. Pri odabiru trenera trebate obratiti pažnju i biti oprezni, posebno kada si birate paket koji ćete kupiti, na ono navedeno na promotivnim materijalima. Tako se možete susresti s objavama i ponudama paketa s velikim popustima, u trajanju od godinu dana ili pola godine. To su u pravilu prodajni trikovi. Naime,

 fitness industrija živi od nedolazaka na treninge, od tih polugodišnjih ili godišnjih paketa.

Trener nije restoran ili mesara, pa da je najbolji onaj koji ima najviše klijenata. Dokaz za to su treneri vrhunskih sportista, koji obično imaju jednog ili nekoliko vrhunskih klijenata. Ako se vježbači povređuju na treninzima, kolabiraju i sl., potom ako svi bez obzira na određene povrede ili ograničenja nastavljaju raditi isto ili na isti način, zatim ako imate određene tegobe, a trener ne mijenja ništa u vašem radu, te ako primijetite poremećaj sna, prehrane ili česte upalne procese  – u svim tim slučajevima ste na pogrešnoj adresi.

Iskren odnos, bez skrivenih namjera

Priča koja nije o trenerima i treninzima, ali me definitivno naučila mnogo čemu u poslu je gospodin, otac jedne moje, sada već bivše klijentice, koji se bavi dresurom pasa. On to ne radi na klasičan način, nego radi seminare, odnosno dođeš sa psom kod njega na poligon, a on napravi kratku edukaciju, upozna te sa osnovama ponašanja pasa i nekim informacijama potrebnim za početak obuke i ti zapravo radiš obuku svoga psa. Nakon svakog termina edukacije dobiješ tako zadatke koje moraš do narednog puta raditi, kako bi se prešlo na idući korak dresure.

Pitao sam ga zašto svoj posao obavlja na takav način? On mi je odgovorio: „Prije kada sam radio na klasičan način, moje dresure su imale slab efekat, jer vlasnici pasa nisu razumjeli proces odgoja psa. Stoga nije bio rijedak slučaj da sam imao ‘reklamacije’. Kada sam počeo ovako da radim, moji klijenti dobijaju potrebno znanje, psi bivaju bolje dresirani i paženi, naš odnos je iskreniji, a posao počiva na boljim temeljima!“. Poučno, kao basna, rekao bih.

… u svakom poslu trebamo nastupiti savjetodavno, iskreno i otvoreno.

Poput gospodina koji se bavi dresurom pasa, u svakom poslu trebamo nastupiti savjetodavno, iskreno i otvoreno. Ovo je potrebno i više naglasiti u našem slučaju, jer se direktno tiče čovjekovog zdravlja. Dakle, trener treba imati iskren i odnos postavljen na dobrim temeljima za svoje klijente. Odnos sigurno neće biti dobar ako vam je “osoba od povjerenja” prodala nešto što vjerovatno nikada nećete koristiti.

Edukacija prije svega i zauvijek

Trener definitivno treba da bude osoba koja poznaje kako ljudski organizam funkcioniše, kako se pravilno izvode vježbe i najbitnije od svega, kako da se doziraju vježbe i broj treninga. Komplikovanje i trčanje za trendovima sa društvenih mreža nije dobro, bitna je zapravo suština. A suštinu i cilj vježbanja možemo opisati kao pozitivne promjene kod vježbača, a koje se ogledaju u boljem snu, boljoj koncentraciji, boljim libidom, eventualno gubitkom potkožnog masnog tkiva, potom boljim izgledom itd.

… trčanje za trendovima sa društvenih mreža nije dobro!

Ono što jeste i moja vizija dobrog koncepta vježbanja jeste, prije svega, edukacija klijenata, tj. da svaki klijent razumije suštinu – zašto određenu stvar radi, što dovodi do toga da i sam rad postaje kvalitetniji. Upravo, u radu sa rekreativcima, prakticiram uvodne seminarske treninge na kojima klijenti uče otprilike 75% stvari koje će raditi na treninzima, pa se tek onda priključuju grupi. Tako edukujem svakoga ko vježba kod mene, preveniram povrede, činim svoj posao održivim te imam iskren odnos sa ljudima koji su mi povjerili svoje zdravlje, što je najdragocjenije.

Savjet za vježbače jeste da kontinuirano uče, da se zanimaju stvarima vezanim za kretanje i vježbanje te da se osjećaju slobodnim uvijek postaviti pitanje svome treneru. Tako ćete ubrzo saznati i zaključiti je li vaš odabir trenera dobar za vas ili nije.

***

Image by Freepik