Partnerstvo

Podrška biznisima: Gradimo snažne i ‘love’ brendove

Podrška biznisima: Gradimo snažne i ‘love’ brendove

Vjerovatno ste bar jednom čuli termin „Lovemarks“ kojeg je popularizirao Kevin Roberts u istoimenom djelu prije dvije decenije, a koji zagovara izgradnju neraskidivih veza brenda s potrošačima. Školski primjer je tetoviranje Harley-Davidson motiva na tijelu vlasnika ovih nezaboravnih motocikala, kao izraz pripadnosti H.O.G. zajednici i svim njenim ritualima i simbolima. Kod nas često možemo vidjeti „jabuku“ na zadnjem dijelu automobila, bumperu, kao oznaku (željene) pripadnosti Apple-u i popularnom iPhonu. U našim regionalnim okvirima postoje brendovi s kojima smo rasli, a koje i danas konzumiramo i koristimo, pa bismo njima mogli dodijeliti određeni lovemarks status, iako ih ne bismo tetovirali ili nosili na majicama za izlazak ili poslovni sastanak. Ne još uvijek…

Može li se postići Lovemark status?

Ako ste se ikada pitali kako se takav status postiže i da li je to zapravo ostvarivo, evo dobrih vijesti. Možemo reći da je to moguće, ali da zaista treba mnogo truda, dosljednosti i vremena. Danas vlada žustra polemika da li je lovemark status brenda uopće moguć i stvaran. Vršena su određena i neuromarketing istraživanja. Iako koncept nije u potpunosti naučno dokazan i teško je mjerljiv, ipak, svjedoci smo da postoji povezanost između kupovine i uspostavljene emocionalne veze. Jednostavno, postoji to nešto što je skriveno, što je stvar personalnog, pa možemo, i dozvoljeno je, da svako od nas ima svoje favorite. A tu širinu i ne možemo baš lako obuhvatiti i shvatiti, pa na osnovu toga tvrditi da lovemark ne funkcionira. U nekim grupama i segmentima je sigurno da funkcionira i to mnogo dobro. Seth Godin nas pojedince dovodi, okuplja i podvodi pod „tribes“, gotovo „plemenske“ zajednice osoba koje dijele neke iste vrijednosti, pa i strasti. Stoga, kreirajmo ili potražimo te zajednice istomišljenika za naš brend.

Kako možete ostvariti status snažnog brenda i onog koji se voli?

Marketari i brend menadžeri, u saradnji s ostalim uposlenicima i odjelima, stoje iza svih tih uspješnih brendova današnjice i ulažu svakodnevne napore da ih dostojno komuniciraju i učine što boljima, što bližim potrebama potrošača, što bližim njihovim srcima, izazivajući one najsnažnije emocije.

Marketing & Living je zajednica društveno odgovornih eksperata koja vam može pomoći u razvoju poslovanja, kreirati strategiju i usmjeriti marketinške aktivnosti koji vode u ‘love brand’ pravcu.

Stoga, predlažemo neke od sljedećih marketing usluga koje obuhvataju i obrađuju ovu tematsku oblast, a vode izgradnji jakih brendova:

  • Kreiranje dugoročne Marketing strategije brenda;
  • Kreiranje Marketing komunikacijskog plana;
  • Određivanje komunikacijskih standarda, okvira, tona i stila komunikacije kompanije ili brenda;
  • Uvođenje u praksu koncepta storytellinga/pripovijedanja uz usluge kreativnog pisanja/copywritinga;
  • Izgradnja dvosmjerne komunikacije ili unapređenje odnosa s potrošačima;
  • Određivanje i vođenje ključne komunikacije na svim kanalima komuniciranja;
  • Dizajn i video produkcijska podrška;
  • Društveno odgovorne aktivnosti;
  • MEL: Monitoring, analiza, evaluacija i unapređenje buduće komunikacije.

Za više informacija i kreiranje personaliziranog seta Marketing & Living “Love Brand” usluga za vas – obratite nam se na info@marketingandliving.com

Krenimo zajedno na ovo zanimljivo putovanje.

***