Društvo

Živjeti marketing, onaj poznati dobri miris nove knjige

Živjeti marketing, onaj poznati dobri miris nove knjige

Postavio sam kompleksno pitanje u podnaslov knjige: Kako da marketing radi za, a ne protiv vas? Impliciram već s ovim pitanjem da je riječ o nečemu važnom, nečemu što preispituje naše živote. Nečemu što možemo usmjeriti ka ostvarenju svojih poslovnih pa i životnih ciljeva. Međutim, ako dobro ne upravljamo, postaje nešto što nam može prouzrokovati određeni gubitak ili pogrešan pravac. Marketing je razvojna funkcija svake organizacije, dugoročna investicija, a nije trošak. Marketing nije samo reklama. Reklama je kolokvijalni naziv za oglas, a „reklamiranje“ je zapravo oglašavanje. Oglašavanje spada pod promociju (promotion), a to je jedan dio marketinga i marketing miksa. Samo jedan djelić.

Piše: Amer Pašić, author, marketing strategist; CEO Marketing & Living; “I am helping brands and organizations to become more vibrant.

Obično kroz oglašavanje vidimo jedan segment marketinga, vrh ledenog brijega, a ono što se nalazi ispod je zapravo njegova primjena u svim poslovnim sferama. Tako se marketing pozitivno upliće i povezuje razne razvojne eksterne i interne procese, kao i odjele i timove te u svakom od njih daje svoj doprinos. Bilo da osmišljavate proizvod ili uslugu prema potrebama kupaca, ili unapređujete partnersku saradnju s distributerima, ili pak želite privući najbolje talente u vaš tim, jedno je zajedničko – svi trebaju Marketing i marketare u svom timu, u svojoj radnoj grupi.

Upravo kroz ovu knjigu želim širem čitateljstvu, na zanimljiv način, približiti ovu jednu jako interesantnu oblast koju svi posredno ili neposredno živimo. Ona se isprepliće s našim privatnim životima i doživljajima, utječe na njih i oblikuje naše poglede na svijet, stoga i primjeren naziv knjige – Živjeti marketing. Odabrao sam jednostavan, lako razumljiv stil pisanja koji sa sobom nosi elemente publicistike, novinarstva, pripovijedanja i žargona.

Kome je knjiga namijenjena?

Knjiga ne govori isključivo o teorijskim osnovama marketinga, ekonomskim zakonitostima i pravilima, nego ulazi u praktične sfere na krilima teorije koja je testirana u raznim uvjetima koji vladaju na tržištu. Na osnovu iskustva i dostupnih informacija koje sam prikupio u protekle dvije decenije pišem o aktuelnim temama i primjeni, karakterističnim primjerima, zaključcima i ostalim saznanjima. Fokusiran sam na moderno doba marketinga, a pripremio sam teorijske i praktične primjere i iz tradicionalnog, trudeći se da sve to zajedno ostane razumljivo i primjenjivo u budućem vremenu. Tekstovi obavijeni mješavinom onoga dobrog u tri stila pisanja (naučni, novinarski i umjetnički) često dolaze u prvom licu izražavanja zbog toga što iz ličnog iskustva i praktičnih primjera vučem paralele i iznosim zaključke. Taj izvor zaključaka, do kojih sam došao, trudim se jasno navesti kako bi i čitalac eventualno mogao shvatiti izvor koji crpim i njegovu srž. Čitalac može i preispitati navedeno, te možda u praksi promijeniti, dopuniti ili prilagoditi u skladu sa svojim potrebama.

Za sve zaljubljenike knjiga, i biznismene, i marketare, i vizionare, i one koji tragaju…

Prema tome, ciljna grupa i publika su svi zaljubljenici knjiga, oni koji vole onaj lijepi miris nove knjige i trgovina koje mirišu saznanjima i novim otkrićima. Ciljna grupa su zaljubljenici marketinga i oni koji odlučuju o marketingu na svim nivoima, od juniora do seniora. Juniori će, nadam se, dobiti dobro usmjerenje i preispitati svoja očekivanja od karijere, a seniori potvrditi i učvrstiti neke svoje ranije odluke i stavove. Knjiga je namijenjena i marketinškim laicima, onima kojima je potrebno da na jednom mjestu pronađu i shvate suštinu njegovog funkcioniranja te izvuku neke zaključke koji će im koristiti u trenutnom poslu ili start-upu.  Šta zapravo jedan prosječan poslovnjak treba znati o marketingu? Minimalan benefit za čitaoca knjige je bolje razumijevanje marketara, kreativaca, dizajnera i videoproducenata, pa i medijske industrije, što očekujem da će pospješiti međusobnu saradnju.

Posebno preporučujem knjigu top menadžmentu i menadžerima divizija ili sektora koji upravljaju unutar organizacije marketarima na čije čelo su obično postavili direktora marketinga. S obzirom na to da na nekoliko mjesta u knjizi spominjem i navodim primjere kako marketari i funkcija marketinga u organizacijama povezuju ljude i odjele, želja mi je to jasno približiti najvišim organizacionim strukturama. Željeni ishod je bolje razumijevanje na svim nivoima, a to će sigurno donijeti bolju i uspješniju kolaboraciju.

Živjeti marketing [je] prva knjiga ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Knjige iz marketinga na BHS jezicima napisane su uglavnom u udžbeničkom formatu. No, s kojim izazovima se marketinška teorija suočava u praksi, šta mogu biti prepreke njenoj primjeni i kako izgleda njena implementacija začinjena emocijama koje jedan marketinški profesionalac ima prema marketingu, to do sada nismo imali priliku pročitati.

prof. dr. Denis Berberović

Uvaženi osnivači, vlasnici, vizionari današnjice… Pokrenuti, afirmirati i učvrstiti biznis nije nimalo lako. Nije lako doći u fazu zrelosti u životnom ciklusu organizacije kada konačno možete uživati sve benefite svog rada, pa i razmišljati da vi lično usporite tempo i prepustite kormilo timu. Čitajući ovu knjigu, možda će se marketari više uključiti u neke razvojne procese vaših kompanija nego što je to ranije bio slučaj, a možda ćete otkriti neka nova potencijalna polja saradnje.

Na kraju, svi smo zaljubljenici dobrih priča. Bez obzira na prethodno znanje, iskustvo i poslovno usmjerenje, vjerujem da će vas ova moja knjiga i priča držati prikovanim do posljednje stranice. Nadam se da ću vam probuditi kreativnost i neke nove ideje, kako poslovne tako i životne.

Gdje kupiti knjigu?

Knjigu možete potražiti u svim Buybook trgovinama u Sarajevu, Tuzli i Zagrebu, te svakako preko mreže njihovih distributera, partnerskih trgovina i knjižara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i cijeloj regiji. Ako pak volite online kupovinu, posjetite Buybookov web shop i naručite OVDJE. Svakako putem online trgovine, knjiga je dostupna za cijeli svijet, što je ogromna prednost i prilika za globalnu afirmaciju.

Ugodno čitanje, uživajte!

Amer Pašić, autor

Leave a Reply