Društvo

Kako nastaje društveno odgovorni brend?

Kako nastaje društveno odgovorni brend?

Društveno odgovorno poslovanje u svojoj srži stavlja ljude i društvo, potiče društvenu promjenu, čini sve aspekte svog djelovanja korisnim široj zajednici i okolini. Mnoge kompanije u svoju poslovnu filozofiju, procese, ljudske potencijale i poslovanje već duže vrijeme ugrađuju društvenu odgovornost kao usmjerenje, stavljajući se na stranu onih koji održivost i održivo poslovanje afirmiraju i zagovaraju u svojim svakodnevnim aktivnostima.

S druge strane, društveno preduzetništvo (eng. Social Enterprise) te društveni biznis (Social Business) kao poseban oblik privrednog društva već u svom početnom poslovnom obliku podrazumijeva „društveno“ kao osnovni fokus svih aktivnosti. I naravno, dolazimo tako do produkata određenog subjekta, proizvoda i usluga koji mogu sa sobom nositi ovaj vrijedan epitet „društveni“.

Piše: Amer Pašić, Author, Marketing Strategist; CEO Marketing & Living; “I am helping brands and organizations to become more vibrant.

Posmatrajući današnje brendove i njihov odnos prema društvenom, jasno možemo razaznati one koji direktno ili indirektno vrše neku društvenu promjenu. Jasno je da oni direktni uživaju posebnu naklonost krajnjih kupaca i šire javnosti, pa postaju omiljeni, oni koji se preporučuju i podržavaju, oni koji se posebno vole…

Na našem širem regionalnom tržištu imamo određeni broj pozitivnih primjera, a u posljednje vrijeme je jedan brend odjevnih predmeta posebno zasjao, skrenuo pažnju javnosti i pobudio nadu u bolje sutra – brend Šansa. Interesiralo me, kao marketara, „iz prve ruke“ šta je sve u pozadini i kako zapravo u našoj Adria regiji možemo učiniti ili kreirati brend društveno odgovornim.

Šansa za šansu

Upoznao sam jednu sjajnu ženu, koja je mnoge svojom životnom borbom inspirirala, vizionarku koja uvijek ide ispred i donosi nešto o čemu nisi sanjao da postoji ili da je moguće. Naša sagovornica, Ines Kavalec je osnivačica Udruženja „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva i istoimenih servis centara za podršku porodicama i osobama s poteškoćama u razvoju. Odlučio sam popričati s njom, za naš magazin Marketing & Living, te otkriti ideju i neke konkretne korake, za one koji se odluče „društveno“ staviti u prefiks kompanije ili brenda.

M&L: —Ines, hvala na izdvojenom vremenu. Kako kreirati, kako zapravo pokrenuti društveno odgovorni brend?

Ines Kavalec: — Ako pričamo o odgovornom društvu, onda to možemo posmatrati s više aspekata. Biti društveno odgovoran može i treba biti svako od nas. Društvo u cijelosti čini svako od nas pojedinačno, naravno, što znači da trebamo računati „na sebe“ i raditi na sebi, da bismo utjecali na druge. Željeti živjeti u socio uređenom društvu podrazumijeva različite aktivnosti za koje trebamo pokazati želju te najprije društvenu odgovornost. Kao jedna od metoda, kako biti aktivan i odgovoran, može se istači društveno preduzetništvo.

Preduzetnici u ovome vide svoj doprinos društvu, promovišu važnost empatije, daju glas za nekoga, odnosno čine da se o nekome ili nečemu mnogo više čuje.

U svijetu pa i kod nas, možemo vidjeti i čuti kako se pojedini biznisi okreću društveno odgovornom poslovanju i brendu. To vidim kao dvosmjernu ulicu po principu win-win! Preduzetnici u ovome vide svoj doprinos društvu, promovišu važnost empatije, daju glas za nekoga, odnosno čine da se o nekome ili nečemu mnogo više čuje. Ne mogu a da ne istaknem da poduzetnici od ovoga posljedično imaju itekakvu dobit – dobru „reklamu“ što se u današnje vrijeme basnoslovno plaća. Društveno odgovorni pravac djelovanja podržavam i voljela bih da je ovakvih primjera kod nas mnogo više.

Helena Vuković, glumica, nova kolekcija brenda Šansa

—Koji su vaši motivi za pokretanje i koja je pozadina priče s brendom Šansa?

—Što te ne ubije, to te ojača! Svaki životni izazov je prilika da sagledamo naše mogućnosti i učinimo da se dese promjene, barem one male. Promjene u sopstvenom životu kao i u društvu. Moj život posebnosti je započeo prije 22 godine, koji je u tom momentu za mene značio traumu, tugu i žalovanje. Postala sam mama sina Denisa, djeteta koje je trebalo i tražilo posebnu pažnju i neizmjernu ljubav. Tada je to za mene bilo kao kazna, uz stalno postavljanje pitanja: „Zašto meni, nisam ništa loše uradila?!“

Nakon par godina sam dobila odgovor „zašto baš JA!“. To je čast i velika sreća u životu, jer sam danas tu gdje jesam zahvaljujući svom Denisu. 2011. godine sam pokrenula priču oko osnivanja Udruženja „Dajte nam šansu“, s još par roditelja, tada jedinog koje se bavilo i bavi porodicom koja ima člana s teškoćama u razvoju.

Moj privatni život pretačem u svoju profesiju i zahvaljujući Denisu spoznajem svoje drugo ja, svoje vještine i sposobnosti, za koje ne bih ni znala da nije bilo mog Denisa.

Danas sam prepoznata kao aktivistica koja se bavi ozbiljnim zalaganjem i lobiranjem za promjene u sistemu. „Dajte nam šansu“ i svi ljudi koji tu rade su mala vojska koja se spremno hvata u koštac sa svim izazovima, a mnogo ih je. Bez njih sve ovo ne bi bilo moguće.

Za cijelu porodicu

Udruženje „Dajte nam šansu“ (DNŠ) je jedno od rijetkih na nivou BiH koji se bavi cijelom porodicom koja ima člana s teškoćama u razvoju. Naš fokus je na roditeljima, ojačati ih, očuvati njihovo mentalno zdravlje, naučiti ih i omogućiti im da ne izgube svoj identitet. Glasni smo i konkretni u svojim zagovaranjima i prepoznati kao udruženje od značaja. Kroz svoje servisne centre pružamo 14 različitih (besplatnih za krajnje korisnike) socijalnih usluga s ciljem, opet ponavljam jačanja porodice, svakog člana unutar porodice ponaosob. Naša uloga je važna, kako za porodice, tako i za cijeli sistem, jer konkretnim djelovanjem nadomješćujemo nedostatke trenutnog sistema. Mi smo sigurnost porodicama, a to je nešto što svako od nas treba.

Razmišljajući kako utjecati na svijest građanstva, dati doprinos da stvaramo humanije društvo, nadošli smo unutar Udruženja na ideju osnivanja našeg brenda „Šansa“, kao vida komercijalne usluge, tj. proizvoda, ali ipak društveno-odgovornog.

—Kako je tekao proces uspostavljanja brenda i koji su najveći izazovi bili, ako posmatramo sve to kroz 4P marketinški miks?

—Poznati bosanskohercegovački modni dizajneri Bosnian Kingdom (BK) su naši glavni partneri u razvoju i nastanku brenda. BK kroz svoje postojeće kapacitete i razvijen biznis, nabavljaju materijal i kreiraju, tj. proizvode naš brend, što je odraz njihovog doprinosa društveno-odgovornom brendu. Ova kreacija ima posebnu i neprocjenjivu dizajnersku vrijednost što čini brend „Šansa“, odvažnim i bez predrasuda.

Ines Kavalec, naša sagovornica (lijevo) i Helena Vuković, glumica (desno)

U novoj kolekciji ideja studenata s ALU

Nova aktuelna kolekcija brenda „Šansa“, ovoga puta, je ideja i djelo studenata grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Mladi studenti a budući dizajneri, dobili su šansu da iskažu svoj talent, te da na slikovit način prikažu važnost podrške i zaštite porodica koje imaju člana s poteškoćama u razvoju. Njihov dizajn propituje i ukazuje na to koliko i kako zapravo društvo može pružiti podršku i šansu djeci i osobama s poteškoćama u razvoju.

…njegova prodaja znači podrška porodičnim vrijednostima.

Adi Bebanić, TV voditelj i influenser

Brend je dostupan za svakoga na tržištu i njegova prodaja znači podrška porodičnim vrijednostima, za koje moramo priznati su prilično izgubile svoje istinske vrijednosti. Što se tiče distribucije i prodaje, brend se može kupiti u shopu Bosnian Kingdom kod Katedrale ili u servis centru DNŠ na Alipašinom polju. Kupovina je moguća i online, dakle sve je prilagođeno kupcima kako bi što lakše i brže došli do, priželjkujemo, njihovog omiljenog brenda.

Naše prvo „pojavljivanje“ s brendom Šansa je napravilo „BUM“ kako za nas same, tako i u društvu, jer je bilo nešto sasvim dugačije od već viđenog. Prvi dizajn, odnosno dizajn prethodne kolekcije, su činili crteži djece sa teškoćama u razvoju, koji su na svoj način iskazali važnost odrastanja u zdravoj porodici, kao i slikovit prikaz koliko svako dijete treba sigurnost.

—Koja je strategije komunikacije i promocije? U novoj kolekciji vidimo i neka poznata lica iz javnog života?

—Kao što znamo da je promocija ključ uspjeha, a u ovom slučaju uspjeha u vidu podizanja svijesti i pozivanja na društvenu odgovornost. Ljudski mozak percipira i pamti poznate ličnosti i to daje dodatnu važnost onome što promovišemo. Za doprinos našem radu su se opredijelile mnoge javne ličnosti, kojima se neizmjerno zahvaljujemo, noseći i javno reklamirajući brend i sam rad Udruženja, što inspiriše druge na odgovornost, a time i utječe na svijest građanstva.

Emela Burdžović, urednica i voditeljica

Mediji kao i društvene mreže su mjesto informisanja, vidljivosti i mogućnosti da se šire i više čuje o nama i samom brendu. To su naši odabrani, ustaljeni i obavezni kanali komunikacije, a ovim putem im se zahvaljujem što nas redovno prate i podržavaju.

Mediji su još važni i kao kanal za edukaciju „o drugom i drugačijem“, što također uz brend „Šansa“ pokušavamo postići – tj. educirati.

Elvedina Muzaferija, skijašica

Prodajom odjevnih predmeta mi najprije prodajemo „priču“ o važnosti porodice uopšteno, kao i važnosti podrške porodicama djece i osoba s teškoćama u razvoju. Na ovaj način dižemo glas za drugog i drugačijeg i podsjećamo na to da oko nas i pored nas postoje porodice koje trebaju jednaku šansu za život kao i tipične porodice.

I naravno, sav prihod se ulaže u nastavak rada servis centara, pružanja socijalnih usluga koje su besplatne za krajnjeg korisnika – porodice.

—Ines, još jedno pitanje za kraj. Nakon nekoliko uspješnih kolekcija iza brenda „Šansa“, kakav je dojam vašeg tima o njegovom dosadašnjem uspjehu, a šta s druge strane kažu kupci i oni koji vas podržavaju?

—Pa nama naš brend znači mnogo, možda još jedan naš uspjeh! I kao potvrda da smo na pravom putu. Mi se svaki put oduševimo našom novom kolekcijom, tačnije dizajnom. Pomislimo onako timski, e to je to 😊.

S obzirom na to da se nismo baš u prilici posvetiti promociji brenda koliko bi trebalo, naš uspjeh u prodaji smatramo zadovoljavajućim. Javljaju se velike kompanije, organizacije, pojedinci sa narudžbama, rekla bih ne tako malih količina.

Najdraže nam je kada pošalju svoju sliku gdje ih vidimo odjevene u naš brend i s nekom od onih jakih poruka, npr. „Nestvarno je duks dobar!“, „Stvarate čuda!“ i sl…

Da ne pretjeram s pohvalama, ali nama sve to mnogo znači!

—Još neka društveno odgovorna poruka za završetak razgovora?

—Kupite naš brend, glasajte ZA PORODICU!

Zahvaljujemo se Ines Kavalec na ovim korisnim informacijama, koje će, nadam se, mnoge od nas potaknuti na razmišljanje o široj ulozi i značaju našeg truda i rada, pa možda iznjedriti i neke nove poglede, pravce, brendove… Zanimljivo je kako u datom trenutku nepremostivi životni izazovi ipak mogu biti prilika za nešto veliko i pozitivno što slijedi te ogromna šansa za boljitak šire društvene zajednice.

***